Søg  |  Kontakt  |  Sitemap  |  A-Å Indeks
Kommuneplan 2013Byer og landsbyer Land og vandService for borgereErhverv og infrastrukturFind områdetProcessen  Print
Grundvand
Overfladevand
Natur
Jordbrug
Landskab
Råstof
Friluftsliv
Værdifuldt kulturmiljø
Byggeri og anlæg i det åbne land

 

 

Norddjurs Kommune
Torvet 3, 8500 Grenaa
Telefon: 89 59 10 00
Mail: norddjurs@norddjurs.dk
CVR-nr.: 29 18 99 86
Kommunenr. 707


Åbningstider:
Man- onsdag: kl. 08.30 - 15.00
Torsdag: kl. 08.30 - 17.00
Fredag: kl. 8.30 - 12.00

Råstof


Indvinding af råstof

Råstof er en del af grundlaget for den økonomiske vækst. I Norddjurs Kommune indvindes følgende naturlige råstoffer: sten, sand, grus, rødler og tørv.

 

Erhvervsmæssig indvinding af råstoffer er spredt over en række lokaliteter i kommunen. Indvinding af sten, sand og grus er koncentreret omkring fire forskellige områder: syd for Glesborg, nord for Skiffard, ved Kirial og ved Glatved. Indvinding af rødler finder sted i et område øst for Holbæk, i kommunens nordvestlige del. Tørveindvinding finder sted i Fuglsø Mose.

 

I det åbne land er der ofte mange interesser og hensyn. Råstoffer er dels en vigtig ressource i forbindelse med bygge- og anlægsarbejder, og dels medfører indvindingen store ændringer i landskab og natur og kan endvidere være en gene for naboer og påvirke grundvandet.

 

Råstofplan 2012

Regionerne har ansvaret for kortlægning af råstoffer og planlægning af råstofindvinding, mens kommunerne har fået ansvar for at udstede gravetilladelser, føre tilsyn med råstofindvinding og følge op på efterbehandlingen, når råstofgravningen afsluttes.

 

Region Midtjylland har udfærdiget Råstofplan 2012 [Bemærk: Råstofplanen er påklaget til Naturklagenævnet og derfor ikke endeligt gældende, førend der sker en stadfæstelse], hvori de overordnede rammer for råstofindvinding er fastsat. Regionens Råstofplan 2012 fastsætter, at råstofinteresseområderne er reserveret til graveområder, da der forud for udpegningen af områderne er taget hensyn til andre interesser, jf. afsnit 2, Råstofplan 2012. Graveområder skal derfor som udgangspunkt friholdes  for aktiviteter, der kan forhindre en råstofindvinding.

 

Region Midtjylland har i råstofplanen foretaget den overordnede interesseafvejning af på den ene side råstofressourcens omfang og kvalitet, sikring af råstofressourcernes udnyttelse samt erhvervsmæssige hensyn og på den anden side de øvrige interesser i det åbne land som for eksempel grundvandsbeskyttelse, arkæologiske interesser, naturbeskyttelse, byudviklingsinteresser m.v.

 

Råstofinteresseområder og graveområder

I Regionens Råstofplan 2012 udlægges råstofgraveområder og råstofinteresseområder.

 

Råstofgraveområder er arealer, der er reserveret til råstofindvinding i planperioden 2012-2024.

 

Råstofinteresseområder er arealer, hvor der vurderes at være en vis sandsynlighed for at finde egnede forekomster, og hvor der i løbet af planperioden forventes foretaget en nærmere undersøgelse.


De udlagte råstofgraveområder, råstofinteresseområder samt råstofadministrationsområdet kan ses i Råstofplan 2012.

 

Norddjurs Kommunes administration af råstofloven

Norddjurs Kommune er bundet af råstofplanens bestemmelser og de retningslinjer, der er beskrevet i planen. Normalt kan kommunen ikke give afslag til indvinding inden for et udlagt graveområde, men der vil altid blive stillet en række vilkår for indvinding og efterbehandling i en tilladelse.

 

Norddjurs Kommune har udarbejdet et sæt vejledende retningslinjer for kommunens administratin af råstofloven. Retningslinjerne omhandler de hensyn og interesser, som skal varetages i forbindelse med råstofindvinding.

 

Status

Kommuneplan 2013 blev vedtaget 10. december 2013.

Kommuneplan 2013 er offentlig bekendtgjort 6. maj 2014 og er gældende fra denne dato.  

 
Læs mere

Råstofplan 2012 

Vejledende_retningslinjer 2008