Udviklingen inden for mobiltelefoni og mobilteknologi har medført et stigende behov for at opsætte telemaster i et mere og mere fintmasket net.
Norddjurs Kommune ønsker at bidrage til en forbedret mobildækning i kommunen for at sikre borgere og erhvervsliv de bedste muligheder for trådløs kommunikation både i form af mobiltelefoni og trådløst internet.
Mål
Det er kommunalbestyrelsens mål, at sikre fornøden dækning til borgerne og erhvervslivets behov for mobiltelefoni og trådløst internet, samtidig med at der ikke opstilles flere master end højst nødvendigt.
Retningslinje 5.11 Master
Master skal udformes og placeres under størst mulig hensyntagen til brugernes behov og landskabets karakter.
Eksisterende og nye master skal så vidt muligt kunne anvendes af flere operatører og til flere sendesystemer.
Redegørelse
Masteloven
Masteloven, "Lov om etablering og fællesudnyttelse af master til radiokommunikationsformål m.v.", finder anvendelse ved fælles udnyttelse af master og opsætning af antennesystemer på for eksempel bygninger i både landzone, sommerhusområder og byzone. Formålet med loven er at minimere antallet af master og disses påvirkning af landskabet, samtidig med at tilgodese offentlighedens behov for bredt varierende og billigt udbud af trådløse mobiltjenester, samt radio- og tv-ydelser. Loven giver kommunerne mulighed for at sikre, at der ikke opstilles flere master end nødvendigt for at opnå optimal mobil kommunikation.
Masteloven pålægger ejere af egnede master og høje bygninger at imødekomme anmodninger om opsætning af antenner. Det gælder også, hvor flere selskabers fælles udnyttelse af en mast vil kræve udbygning eller udskiftning af masten.
Hvis flere selskaber har planer om master i det samme geografiske område, kan der i tilladelsen til opstilling af en ny mast stilles vilkår om, at masten får en sådan størrelse, at den kan bære flere antenner end ansøgerens egen.
Ejeren af en i øvrigt velegnet mast eller bygning kan kun afslå, hvis der foreligger byggetekniske eller radiotekniske hindringer. I så fald indhentes en uvildig udtalelse fra en byggesagkyndig eller fra IT- og Telestyrelsen.
Den nødvendige plads til en mast eller antenne kan eksproprieres, hvis der ikke er andre muligheder.
Placering af nye master
Masteloven administreres af kommunerne og udgør i kombination med planlovens bestemmelser og den vedtagne mastepolitik grundlaget for placering af nye master. Når der meddeles tilladelser til nye master, vil der derfor altid blive stillet krav om:
at masten også stilles til rådighed for andre selskabers antenner
at masten tages ned igen senest et år efter endt brug til det formål, der er givet tilladelse til
Ved vurderingen af placeringsmuligheder vil der blive taget følgende hensyn:
nye antennemaster bør så vidt muligt placeres i bymæssig bebyggelse
nye antenner bør så vidt muligt anbringes på eksisterende master eller på andre høje bygningselementer, f.eks. skorstene, siloer, fabriksbygninger og højspændingsmaster
nye master i det åbne land bør så vidt muligt ikke placeres i særlig værdifulde landskaber
nye master i det åbne land bør så vidt muligt placeres i tilknytning til andre høje bygningselementer. Opstilling af master kan være i modstrid med forsvarets interesser, hvad angår flyvestationer, skydeområder, radiokædeforbindelser og radarstationer mv. Forsvarsministeriet (Forsvarets Bygningstjeneste) skal derfor inddrages ved planlægning af nye master inden for en radius af 12 km fra et af forsvarets anlæg.
Antennemaster på 100 m og højere skal anmeldes til Statens Luftfartsvæsen. Inden masterne opstilles skal der være udstedt en attest om, at den hindring, masterne udgør, ikke skønnes at udgøre en fare for flyvesikkerheden.
Mastedatabasen
IT- og Telestyrelsen udarbejder og vedligeholder en samlet oversigt over fremtidige radiodækningsplaner og eksisterende antennepositioner. Oversigten er tilgængelig på mastedatabasen.
Status
Kommuneplan 2013 blev vedtaget 10. december 2013.
Kommuneplan 2013 er offentlig bekendtgjort 6. maj 2014 og er gældende fra denne dato.